Liečba rôznych chorôb zeleninovými šťavami.

1 Comment

Choroby a ich liečenie zeleninovými šťavami

Surová strava III


Kniha MUDr. Bartu:
Už nemusíme zomierať predčasne, z ktorej pochádzajú zásady pri stravovaní sa výlučne surovou stravou a pri popise zeleninových štiav. Určite budete súhlasiť s tým, že zeleninová šťava môže byť vítaným doplnkom celkovej liečby uvedených chorôb.

Základom všetkých nižšie uvedených zeleninových štiav je mrkvová šťava, ktorá má tvoriť najmenej 75% celkového množstva. Ostatné odporúčané šťavy sú uvedené poradovým číslom na konci pojednania o príslušnej chorobe. Keby niektorá zelenina nebola dostupná, dá sa nahradiť použitím iných zelenín.

Koľko štiav sa má denne vypiť, závisí od hmotnosti dotyčnej osoby. Spočiatku odporúčame dennú dávku asi 1-2 litre. Na prevenciu chorôb odporúčame každému – aj tým, ktorí si myslia, že sú zdraví – vypiť denne aspoň 3 dcl čerstvo pripravených zeleninových štiav. Šťavy majú byť čerstvo pripravené, pretože ich najcennejšie zložky – enzýmy a vitamíny sú viazané na prchavé éterické oleje, ktoré sa z nich počas skladovania vyparia.

Zoznam zeleninových štiav

1. Mrkva

2 Draslíková šťava (mrkva, zeler, petržlen, špenát)

3 Cvikla + listy

4 Kel

5 Kapusta

6 Zeler

7 Uhorky

8 Púpava

9 Endívia (čakanka – štrbák)

10 Zelená paprika

11 Zemiak

12 Hlávkový šalát

13 Petržlen

14 Reďkvička + listy

15 Špenát

16 Fazuľové struky

17 Vodnica – okrúhlica

18 Žerucha

19 Lucerna

20 Brokolica

Acidóza – prekyslenie organizmu

Prekyslenie je zvrat prirodzenej zásaditej reakcie vnútorného prostredia ľudského organizmu na kyslú, v dôsledku kyselinotvornej stravy civilizovaného človeka. Dnešná strava prevažnej väčšiny ľudí je na 98% kyselinotvorná. Adekvátna strava človeka má však byť v priemere z 80% zásadotvorná a len z 20% kyselinotvorná. Táto zmena, ktorú uskutočnil človek, je jednou z hlavných príčin väčšiny ľudských chorôb.

Odporúčané šťavy: 2, 15, 3, 7, 11

Addisonova choroba – choroba nadobličiek

Ide o nedostatok organicky viazaného sodíka. Odporúčajú sa surové zeleniny, najmä hlávkový šalát.

Odporúčané šťavy: 3, 6, 12

Adenoidy – zápal lymfatických uzlín

Zapríčiňuje ich konzumovanie mlieka a mliečnych produktov, bielej múky a bieleho cukru.

Odporúčané šťavy: 15

Afónia – strata hlasu

Vzniká v dôsledku zápalu hlasiviek z prašného prostredia, dymu, horúcich alebo ľadových nápojov, jedál a pod.

Odporúčané šťavy: 8, 12, 15

Akné – uhry

Toxické splodiny odchádzajú z tela vylučovacími orgánmi. K nim patrí aj koža s potnými žľazami. Kožné choroby sú tiež prejavom prekyslenia organizmu.

Odporúčané šťavy: 15, 12

Albuminúria – bielkovina v moči

Pri zápale obličiek.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7

Alergia
Je to strata prirodzenej obranyschopnosti organizmu proti chorobám. Spôsobuje ju zaplavenie organizmu toxickým odpadom. Mlieko a mliečne produkty obsahujú cudzorodé bielkoviny a sú najčastejšou príčinou alergických ochorení (pozri aj Astma).

Odporúčané šťavy: 14, 15, 4

Anémia – chudokrvnosť

Znížený počet červených krviniek a hemoglobínu s následnou poruchou okysličovania krvi a tkanív.

Odporúčané šťavy: 20, 4, 5, 8, 10, 12, 13, 15

Anúria – zastavenie močenia

Odporúčané šťavy: 3, 7, 4, 13

Angína – zápal mandlí

Prejavom intoxikácie organizmu z neprirodzenej, prevažne mliečnej stravy.

Odporúčané šťavy: 15, 2, 3, 7

Angína pectoris

Zvieravé bolesti srdca pri skleróze vencovitých srdcových tepien. Sklerózu zapríčiňuje cholesterol, ktorý sa nachádza v každej potravine živočíšneho pôvodu. Naproti tomu ho nenájdeme v nijakej potravine rastlinného pôvodu.

Odporúčané šťavy: 2, 4, 7

Apoplexia – krvácanie do mozgu

Vzniká v dôsledku sklerózy mozgových tepien. Môže viesť k predčasnej smrti alebo k rozlične dlho trvajúcemu ochrnutiu končatín a k bezvládnosti.

Odporúčané šťavy: 15, 17, 2, 12

Apendicitída – zápal slepého čreva

MUDr. A. Keller píše v knihe Liečenie zápalu slepého čreva bez operácie: „Operácie, ako vieme, sú často riskantné a mnohí pacienti na ne zomierajú. Namiesto nich sa odporúča dôkladné vypláchnutie čriev, šesť až osem výplachov denne. Keď sa odstránia aj posledné zvyšky stolice, stav sa zlepší.“ V prípade akútneho zápalu slepého čreva je nutné obrátiť sa na lekára. Vylúčením mäsitých a múčnych jedál odstránime príčinu vzniku apendicitídy. Najčastejšou príčinou vzniku apendicitídy je chronická zápcha.

Dr. N. W. Walker odporúča piť tieto zeleninové šťavy: 15, 3, 7

Astigmatizmus – deformácia očných rohoviek

Vyvoláva ho neprirodzená, varená, konzervovaná a inak upravovaná strava. Špeciálnym cvičením očných svalov dochádza k zlepšeniu až vyliečeniu tejto vady.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 6, 13

Astma – záduch

Ide o alergické ochorenie, ktorého príčinou je predovšetkým kravské mlieko a mliečne produkty. Človek je jediný cicavec, ktorý ešte aj po skončení dojčenia „potrebuje“ mlieko, dokonca od cudzieho cicavca. Je to prirodzené? Takúto potravu si mohol vymyslieť len Homo sapiens – teda „človek obdarený rozumom“.

Odporúčané šťavy: 11, 15, 6

Ateroskleróza – vápenatenie tepien

Pri konzumácii stravy živočíšneho pôvodu, ktorá vždy obsahuje živočíšne tuky a cholesterol, ukladajú sa minerálne látky a cholesterol v stenách tepien, ktoré sa tak stávajú nepružnými a krehkými. Nezásobujú už tkanivá dostatočným množstvom okysličenej krvi. Následkom je infarkt, mozgová porážka, Bürgerova choroba, zlyhanie obličiek, starecká slabomyseľnosť a iné vážne choroby, ktoré skracujú život. Cholesterol a vôbec nevyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu.

Odporúčané šťavy: 2, 15, 14, 12

Bielotok – výtok hlienu zo ženských rodidiel

Odporúčané šťavy: 15, 11, 3, 7, 2, 13, 14

Bolesti hlavy

Sú len príznakom ochorenia celého organizmu pre intoxikáciu, sú spôsobené predovšetkým neprimeranou stravou. Liečenie príznakov nepomôže. Popri eliminovaní škodlivín je potrebná detoxikácia a dodanie neznehodnotených enzýmov a vitamínov, ako aj minerálnych látok.

Odporúčané šťavy: 2, 15, 3, 7, 12

Bolesti chrbta

Chorobné zmeny stavcov a medzistavcových platničiek.

Odporúčané šťavy: 1, 2, 14, 15

Botulizmus
Otrava infikovanými mäsovými výrobkami – konzervami, párkami. Pomôže hladovka a šťavy.

Odporúčané šťavy: 15, 14

Bronchitída – zápal priedušiek

Spôsobuje ju zahlienenie priedušiek. Keďže mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom zahlienenia, musia sa vylúčiť zo stravy.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 8, 11, 2, 6, 14

Burzitída – zápal zhybových puzdier

Odporúčané šťavy: 6, 15, 12

Cirhóza pečene

Choroba pečene vyvolaná predovšetkým alkoholickými nápojmi a živočíšnymi potravinami.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 10, 13, 8, 12

Cystitída – zápal močového mechúra

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 13, 10

Detská obrna

spôsobuje ju infekčný vírus. Strata prirodzenej obranyschopnosti organizmu proti chorobám umožňuje vzplanutie infekčných chorôb. Najúčinnejšou prevenciou je zdravá výživa.

Odporúčané šťavy: 1, 2, 15, 12, 13

Diabetes mellitus – cukrovka

Brušná slinivka – pankreas – produkuje inzulín, ktorý umožňuje v organizme spracovanie cukrov a polysacharidov. Keď je v potrave nadbytok týchto zložiek, pankreas sa vyčerpá, nedodáva dosť inzulínu – vzniká diabetes. Ak pacient dostáva inzulín vo forme lieku, pankreas stratí schopnosť vyrábať si ho sám. Chorý ho potom musí dostávať ako liek doživotne. Keďže sa stravuje podľa dnes predpísanej diéty, zvyčajne nezomiera na cukrovku, ale na následky aterosklerózy. Pankreas je schopný zotaviť sa, keď organizmus dostane prísun neznehodnotených enzýmov, vitamínov a organicky viazaných minerálnych látok. Samozrejme, len za predpokladu, že si postihnutý prestane škodiť neprirodzenou, neadekvátnou stravou, ktorá obsahuje cholesterol a nasýtené mastné kyseliny.

Odporúčané šťavy: 16, 15, 13, 2, 18

Diftéria – záškrt

Tak ako aj ostatné infekčné choroby – jej vzplanutie umožňuje strata vrodenej imunity.

Odporúčané šťavy: 2, 15, 13, 8

Dna
Ochorenie zhybov zapríčiňujú purinové látky, ktorých sa najviac nachádza v káve, ruskom čaji, čokoláde, kole, mäse a v rôznych potravinách živočíšneho pôvodu.

Odporúčané šťavy: 15, 2, 3, 6, 7, 17, 14

Ekzém – kožná choroba

Keď ostatné vylučovacie orgány nestačia z organizmu vylúčiť nahromadený toxický odpad, vylučujú sa tieto látky kožou a spôsobujú kožné choroby.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 12

Emfyzém – rozdutie pľúc

Strata pružnosti pľúcnych alveol je následok dlhotrvajúcej bronchitídy. Najčastejšie sa vyskytuje u fajčiarov.

Odporúčané šťavy: 11, 18

Furunkuly, karbunkuly

Vznikajú podobne ako ostatné kožné choroby v dôsledku dlhotrvajúcej intoxikácie organizmu.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 12

Gastritída – zápal žalúdočnej sliznice

Všetky potraviny živočíšneho pôvodu, ako aj upravované a nevhodne kombinované potraviny spôsobujú choroby žalúdka a celého zažívacieho systému.

Odporúčané šťavy: 11, 15, 3, 7

Hemoroidy – rozšírenie žíl v oblasti konečníka

Nedostatok vláknin v potravinách živočíšneho pôvodu, ako aj cestoviny pripravené z bielej múky a všetky varené jedlá spôsobujú zápchu a v jej dôsledku hemoroidy, kŕčové žily – varixy a celý rad vážnych ochorení.

Odporúčané šťavy: 2, 15, 17, 18

Hnačka
Je dôsledok zápalu črevnej sliznice, vyvolaný neprirodzenou stravou a infikovanými potravinami.

Odporúčané šťavy: 2

Hodgkinova choroba – zhubné ochorenie lymfatických uzlín

Pozri Rakovina

Odporúčané šťavy: 15, 3, 8, 12

Chrípka
Stratou vrodenej odolnosti proti chorobám sa človek stáva náchylným predovšetkým na infekčné choroby. Nedostatok vitamínu C rýchlo nahradí kombinácia štiav. Pri vysokej horúčke neužívať antipyretiká, ale obklady. Veľmi účinná je Kenippova metóda: pacient sa ponorí na 3-5 sekúnd do studenej vody, potom sa zabalí do plachty a hneď si ľahne do postele.

Odporúčané šťavy: ;2, 11, 15, 3, 7, 6, 14, 16

Impotencia – strata schopnosti pohlavného styku

Odporúčané šťavy: 15, 14, 3, 12

Infarkt – pozri Ateroskleróza

Karbunkuly – pozri Furunkuly

Kašeľ – pozri Bronchitída

Katarakta – zákal očnej šošovky

Vzniká pri nedostatočnej výžive očnej šošovky v dôsledku aterosklerózy.

Odporúčané šťavy: 15, 6, 13, 3, 7

Kolika – bolesti brucha

Vzniká pri nevhodnej kombinácii rôznych druhov potravín.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 11, 15

Kolitída – zápal hrubého čreva

Vzniká pri nepravidelnom vyprázdňovaní čriev z nedostatku vláknin v potrave. Vynechať potraviny živočíšneho pôvodu, predovšetkým mliečne

Odporúčané šťavy: 3, 7, 11, 15

Kýla
Neprirodzený otvor medzi tkanivami brušnej steny, spôsobený ich nepružnosťou.

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15

Laryngitída – zápal hrdla, pozri Afónia

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15

Leukémia – zhubné ochorenie krvi, pozri Rakovina

Vyvoláva ju potrava živočíšneho pôvodu, ktorá vždy obsahuje živočíšne tuky a cholesterol. Tieto dve zložky sú pôvodcom chorôb, ktoré zapríčiňujú bezvládnosť a predčasnú smrť. Živočíšne tuky a cholesterol sa nenachádzajú v nijakej potravine rastlinného pôvodu.

Odporúčané šťavy: 3, 8, 17, 12, 19

Malária

Odporúčané šťavy: 3, 7, 11, 15, 6, 4

Mastoiditída – zápal bradavkového výčnelku lebky

Odporúčané šťavy: 2, 15, 3, 12, 17

Meningitída – zápal mozgových blán

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15

Melanchólia

Odporúčané šťavy: 2, 7, 15, 6

Menštruačné ťažkosti, pozri Žľazy

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15, 13

Migréna – záchvaty bolesti polovičky hlavy, pozri Acidóza

Spôsobuje ju v prvom rade prekyslenie organizmu.

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15, 6, 8 a zemiaková šťava

Močové kamene, pozri aj Obličkové kamienky

Môžu sa lokalizovať v obličkách, v močovodoch alebo v mechúre.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 6, 13, 10

Nádcha, pozri Chrípka

Odporúčané šťavy: 2, 11, 15, 3, 7, 6, 14

Nádory, pozri Rakovina

Odporúčané šťavy: 12, 15, 10, 6, 7, 13, 3, 14, 16

Prechladnutie, pozri aj Chrípka

Najúčinnejším prostriedkom proti chorobám z prechladnutia je vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré vytvárajú zahlienenie organizmu. Ide predovšetkým o mlieko a mliečne výrobky. Detoxikácia preplachovaním čriev klystírmi a pitie zeleninových štiav podstatne skracuje dĺžku ochorenia. Chemicky vyrobené lieky, očkovania, injekcie nie sú účinné. Odporúča sa potná kúra. Do umývadla napustíme veľmi teplú vodu. Obe ruky, predlaktia a ramená až nad lakte ponoríme do vody a stále pripúšťame horúcu vodu, akú len znesieme. Prikryjeme sa teplou prikrývkou, aby sme sa dobre potili. Tak zostaneme 20-30 minút. Potom hneď do postele, kde sa ďalej potíme. Touto potnou kúrou skrátime trvanie choroby a chránime sa pred komplikáciami.

Odporúčané šťavy: 2, 11, 15, 3, 6, 7, 14, 16

Nedoslýchavosť

Odporúčané šťavy: 11, 14, 6, 13, 14

Nefritída – zápal obličiek

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 6, 13

Neplodnosť
Predpokladom pre tvorbu hormónov je prítomnosť endogénnych enzýmov v organizme. V prípade nedostatku týchto enzýmov ich musíme dodať zvonku v podobe exogénnych enzýmov, ktorých bohatým zdrojom sú čerstvé surové zeleninové šťavy, predovšetkým mrkvová.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 2, 4, 13, 8, 17

Nespavosť

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 4

Neuralgia – bolesti nervov

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 4

Neuróza – nervozita

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 13, 12

Neuritída – zápal nervov

Odporúčané šťavy:3, 7, 4, 10

Nočné pomočovanie

Odporúčané šťavy: 3, 7

Obezita – tučnota

Patrí k degeneratívnym chorobám civilizovaného človeka a môže spôsobovať celý rad vážnych ochorení. Tuční ľudia zomierajú podstatne skôr, ako je priemerne dosahovaný vek u nás. Nadmernú hmotnosť má u nás skoro každý druhý človek. Najrôznejšie odtučňovacie kúry nemajú trvalý účinok a často sú aj nebezpečné. Jediným východiskom je návrat k prirodzenej strave. Manželia Harvey a Marylin Diamondovci vychádzajú z prirodzených cyklov trávenia, a preto odporúčajú v čase od večere až po obed nasledujúceho dňa nekonzumovať nič okrem ovocia.

Odporúčané šťavy: 15, 3, 7, 5

Obličkové kamienky

Vznikajú ako dôsledok neprirodzenej stravy prevažne živočíšneho pôvodu, s nadbytkom bielkovín a tukov, ako aj varených rastlinných potravín.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 8, 4, 13

Obrna – ochrnutie svalov

Odporúčané šťavy: 6, 3, 7, 4, 13, 15,

Očné choroby

Chyby zraku, zákal šošoviek (katarakta), zápal očných spojiviek.

Odporúčané šťavy: 15, 4, 3

Orchitída – zápal semenníkov

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 4, 13, 12, 16

Osteomyelitída – zápal kostnej drene

Odporúčané šťavy: 3, 7, 8, 15, 17, 4

Osteoporóza – odvápnenie a následná krehkosť kostí

Súvisí s nadbytočným príjmom koncentrovaných cukrov a bielkovín, predovšetkým živočíšneho pôvodu a s ním súvisiacim prekyslením organizmu.

Odporúčané šťavy: 7, 12, 15, 8

Pálenie záhy – prekyslenie žalúdka

Odporúčané šťavy: Najúčinnejšia je surová mrkvová šťava a zemiaková šťava

Paradentóza – zápal ďasien

Je to chronické ochorenie, odolávajúce bežným liečebným metódam. Spôsobené je prekyslením organizmu z obvyklej modernej stravy. Veľmi rýchlo ustúpi pri zdravej výžive. Prikladaním rozrezaného, zaobleného cesnaku alebo zemiakov na choré ďasná sa hojenie veľmi urýchli.

Odporúčané šťavy: 8, 15, 17

Peritonitída – zápal pobrušnice

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 4, 12

Plesňové choroby kože

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15

Psoriáza – lupienka (kožná choroba)

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15, 12, 13

Pyelitída – zápal obličkovej panvičky

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 4, 13

Rachitis – krivica

Vzniká z nedostatku vápnika a vitamínu D. Varením potravy sa znehodnotia minerálne látky až o 50%. Pri nedostatku vápnika v potrave cukry odčerpávajú vápnik z kostí a zubov a tak spôsobujú ich deformáciu a lámavosť.

Odporúčané šťavy: 6, 3, 7, 15, 8, 17

Rakovina
Jedným z najčastejších následkov „moderného“, neprirodzeného spôsobu stravovania je ochorenie na rakovinu. Mäsitá strava vždy obsahuje živočíšne tuky a cholesterol, ktoré spolu pôsobia vo väčšine prípadov ochorenia na rakovinu. Mlieko a mliečne výrobky, predovšetkým maslo, smotana a syry, tiež obsahujú „vraha č. 1“, ktorý sa v rastlinných potravinách nevyskytuje.

Odporúčané šťavy: 12, 15, 19, 6, 9, 13

Reuma
Reumatické choroby zapríčiňuje mäsitá, varená, konzervovaná, rafinovaná a inak „vylepšovaná“ strava, ktorá spôsobuje prekyslenie organizmu. Sem patrí aj pečený chlieb. Proti prekysleniu, ktoré sa dá veľmi jednoducho zistiť v moči lakmusovým papierikom, najrýchlejšie účinkujú surové zemiaky a zeleninové šťavy (pozri Acidóza).

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 11

Ruža – erysipel

Infekčné kožné ochorenie.

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15

Senná nádcha, pozri Alergia

Odporúčané šťavy: 4, 14, 15

Skleróza multiplex, pozri Acidóza

Odporúčané šťavy: 4, 13, 15, 2

S

krofulóza – tuberkulóza krčných lymfatických uzlín

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15, 4

Srdcové choroby, pozri Ateroskleróza

Odporúčané šťavy: 2, 12, 14, 15

Struma – porucha činnosti štítnej žľazy, pozri Žľazy

Odporúčané šťavy: 2, 3, 13, 15, 12, 20

Svrab

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15

Syfilis

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 19, 10, 8, 12

Tehotnosť
Zdravie dieťaťa predpokladá vylúčenie všetkých škodlivín zo stravy nastávajúcej matky počas tehotnosti. Potreba prijímať neznehodnotené enzýmy, vitamíny a minerálne látky vo forme prirodzenej stravy je v tomto období podstatne vyššia. Preto je nanajvýš žiaduce piť čerstvé surové zeleninové šťavy, hlavne mrkvovú. Tu musíme pripomenúť, že ani kravské mlieko, ani mliečne produkty nepatria pod pojem zdravej výživy. Budúca matka, ktorá vylúči zo svojej stravy všetko škodlivé a dodá organizmu prirodzenou stravou všetko potrebné, bude mať zdravé dieťa a porodí ho bez ťažkostí. Tu platí vo zvýšenej miere zásada: Prestaňme si škodiť!

Odporúčané šťavy: 3, 7, 8, 15, 11, 5, 14, 20

Toxémia – otrava krvi

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 6

Tučnota, pozri Obezita

Tuberkulóza

Odporúčané šťavy: 2, 18, 8, 3, 7, 11, 6, 13, 14

Týfus (brušný)

Odporúčané šťavy: 1, 6

Únava
Je len jedným z príznakov chorobného stavu organizmu. Detoxikácia je rozhodne namieste.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15

Úplavica – dyzentéria

Odporúča sa piť denne 2-3 litre čerstvých zeleninových štiav.

Odporúčané šťavy: 3, 6, 7, 15

Urémia – zlyhanie funkcie obličiek

Odporúčané šťavy: 3, 7, 15, 6, 13

Varixy – rozšírenie žíl na dolných končatinách, pozri Hemoroidy

Odporúčané šťavy: 2, 15, 16, 17

Vlasy
Rast vlasov podporuje napríklad lucerna.

Odporúčané šťavy: 12, 19

Vodnatieľka – nahromadenie vody v tkanivách

Vzniká pri srdcových, obličkových alebo pečeňových chorobách.

Odporúčané šťavy: 3, 7, 11, 15, 6, 13

Vredy, pozri Akné

Odporúčané šťavy: 15, 12

Vysoký krvný tlak, pozri Ateroskleróza

Odporúčané šťavy: 2, 12, 14, 15

Zápal pľúc

Odporúčané šťavy: 3, 7, 11, 15, 6, 14

Zápal spojiviek

Odporúčané šťavy: 6, 9, 13, 15

Zápcha
Jej príčinou je neprirodzená strava. Mäsité a mliečne potraviny ani varené zeleniny neobsahujú skoro nijaké vlákniny, bez ktorých sa poruší normálna funkcia čriev. Mäsitá potrava prechádza črevami príliš dlho, takže nastáva jej hnilobný rozklad. Jeho toxické medziprodukty sú jednou z príčin vzniku celého radu vážnych ochorení. Šťava zo špenátu upraví aj najúpornejšiu zápchu v priebehu niekoľkých dní.

Odporúčané šťavy: 6, 12, 15, 13

Závrat

Odporúčané šťavy: 3, 7, 2, 15

Zubný kaz

Nejde len o chorobu zubov, ale ochorenie celého organizmu. Biely (rafinovaný) cukor neobsahuje enzýmy ani vitamíny, odčerpáva z kostí a zubov vápnik a spôsobuje ich ochorenia. Podobný účinok majú aj mliečne potraviny a škroby.

Odporúčané šťavy: 8, 17, 12, 15

Žalúdočné choroby

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15

Žihľavka, pozri Alergia

Žľazy
Každá žľaza, ktorá dodáva organizmu hormóny, sa funkčne viaže na ostatné žľazy s vnútornou sekréciou. Tieto žľazy nevyhnutne potrebujú na svoju funkciu enzýmy, vitamíny a minerálne látky. V prípade ich nedostatku v organizme ich môžeme najrýchlejšie dodať čerstvými surovými zeleninovými šťavami.

Odporúčané šťavy: 2, 3, 7, 15, 20, 13, 12

Žlčník a jeho choroby

Odporúčané šťavy: 6, 12, 15, 13, 3

—————————————————————————————————————

Odšťavovače si môžete objednať v e-shope MAXA.sk alebo ESAT.sk

Medzi najkvalitnejšie patrí Odšťavovač CATLER JE 8011

Odšťavovač CATLER JE 8011

One thought on “Liečba rôznych chorôb zeleninovými šťavami.”

Pridaj komentár